Коди деяких харчових добавок.

Е

Значення

100-189

Барвники. Підсилюють чи відновлюють колір продукту.

200-299

Консерванти. Підвищують термін зберігання продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, хімічно стерилізують добавки при дозріванні вин, дезінфектанти.

300-399

Антиокислювачі. Захищають від окислення, наприклад, від прогоркания жирів і зміни кольору.

400-499

Стабілізатори. Зберігають задану консистенцію. Загусники, підвищують в'язкість.

500-599

Емульгатори. Створюють однорідну суміш незмішуваних продуктів, наприклад, води і масла.

600-699

^ Підсилювачі смаку та аромату.

900-999

Піногасники. Попереджають або знижують утворення піни.

Заборонені

^ Е – 103, 105, 111, 121(барвник цитрусовий червоний 2), 123(червоний амарант), 125, 126, 130, 152, 240 (консервант формальдегід),

Небезпечні добавки

Небезпечні: Е-102, 110, 120, 124 (понсо 4R), 127

Викликають злоякісні пухлини: Е – 103, 105, 121, 123, 125, 126, 130, 131, 142, 152, 210, 211(бензоат натрію), 213-217, 240, 330(лимонна кислота), 447

Викликають захворювання шлунково-кишкового тракту

Е- 221-226, 320-322, 338-341, 407, 450, 461-466

Алергени: Е -230, 231, 232, 239, 311-331

Викликають хвороби печінки і нирок: Е –171-173, 320-322

Шкідливі для шкіри: Е-230-232

Викликають розлад шлунка: Е-338-341, 407, 450, 461-466

Викликають розлад шлунка: Е-320, 321

Особливо небезпечний емульгатор Е 330!

Класифікація згідно «Codex Alimentarius»

Фенол

Е230-Е232 – використовують при обробці фруктів (апельсини, банани.).

Потрапляючи в наш організм в малих дозах, провокує рак, а у великих – чиста отрута!!!

^ Але є і нешкідливі

Фарбник Е163 - антоціан з виноградної шкірки.

Стабілізатор Е450 - нешкідливі фосфати, які необхідні для наших кісток.

Сорбітол

Е420 – підсолоджувач. Використовується в діабетичному живленні без всякого побоювання. Сорбіт – хороший жовчогінний засіб, сприяє поліпшенню мікрофлори кишечника.

У великих кількостях може викликати побічні ефекти: здуття живота, нудоту, розлад шлунку. Безпечна доза. Не більше 30-40 г в добу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Сьогодні з учнями 9 класу ознайомилися з різними мінеральними добривами. Діти визначали їх фізичні властивості, вивчали хімічні, дізналися ...